Stor guide → 7 ting du skal være opmærksom på, når du melder dig ledig

Er du ledig? Vi tilbyder også kurser.

Her får du et overblik over 7 vigtige ting, du skal gøre, når du melder dig ledig.

Nr. 1 – Hvornår skal jeg melde mig ledig?

Det skal du gøre på din første ledighedsdag (altså din første dag som ledig). Det vil altså grundlæggende sige dagen efter, at din kontrakt med din arbejdsgiver udløb.

Samtidig skal du på din første ledighedsdag kontakte din a-kasse og udfylde deres ledighedserklæring.

I ledighedserklæringen oplyser du blandt andet om dit seneste arbejde, og hvorfor du ikke længere er ansat der.

Derudover skal du oprette et CV på jobnet.dk. Du skal også have en samtale med din a-kasse om blandt andet dit CV og den videre proces omkring din jobsøgning.

Nr. 2 – Hvordan melder jeg mig ledig?

Du skal melde dig ledig på www.jobnet.dk. Her opretter du en profil og melder dig ledig. 

Du skal huske at gemme den kvittering du får tilsendt efterfølgende, når du har meldt dig ledig online.

Nr. 3 – Hvorfor skal jeg melde mig ledig?

Det er vigtigt, at du får meldt dig ledig, da det kun er muligt at modtage dagpenge fra din a-kasse, når du er registreret som ledig.

Når din a-kasse har godkendt din ledighedserklæring og oplysninger fra SKATs indkomstregister, kan a-kassen begynde at udbetale dagpenge til dig.

Nr. 4 – Hvordan søger jeg dagpenge?

For at kunne få dagpenge skal du følge de her fire trin:

  1. Melde dig ledig på jobnet.dk.
  2. Oprette et CV på jobnet.dk
  3. Udfylde en ledighedserklæring fra din a-kasse.
  4. Afvente svar fra a-kassen.

Nr. 5 – Hvor længe kan jeg få dagpenge?

Dagpengeperioden er som hovedregel sat til to år. Desuden har du mulighed for at få forlænget din dagpengeret med op til et år. 

Hvis du får arbejde inden de to år er udløbet, har du to muligheder, hvis du går hen og bliver ledig igen: 

  • Du kan forlænge din dagpengeret. Her laves der en udregning, hvor hver time du har arbejdet i dit job, forlænger din dagpengeret med 2 timer.
  • Hvis du samlet set har 1924 løntimer, har du optjent muligheden for en ny dagpengeperiode på 2 år. 

Nr. 6 – Hvilke regler og krav skal jeg huske som ledig?

Der er en række krav og forventninger, du skal efterleve som ledig for at kunne modtage dagpenge. Du skal blandt andet:

Besvare henvendelser fra jobcenter og a-kasse

Det er vigtigt, du er aktiv og husker at svare på henvendelser og holde de aftaler, som du indgår. 

Møder og aftaler

Du vil i løbet af din tid som ledig ville skulle deltage i møder og samtaler med både din a.kasse og dit jobcenter. Det er vigtig at du deltager i disse møder da et fravær kan få betydning for udbetalingen af dine dagpenge.

Indlevering af dit dagpengekort

Hver måned skal du udfylde dit dagpengekort elektronisk. Det sker ofte på din a-kasses hjemmeside. Og samme sted vil du ofte finde en guide til, hvordan du udfylder dagpengekortet korrekt.

Huske at melde sygdom eller ferie på Jobnet

Hvis du bliver syg eller skal på ferie, skal dette gøres via Jobnet På den måde får både jobcenteret og a-kassen besked om, at du er sygemeldt eller holder ferie.

Nr. 7 – Hvordan kommer jeg tilbage i arbejde?

Der kan være mange veje tilbage på arbejdsmarkedet. Her er et par af mulighederne:

Søg opslåede stillinger

Den mest anvendte jobstrategi, når er man ledig, er, at søge et job ud fra en opslået stilling. Det kræver tid og energi at søge et job. Derfor er det også vigtigt at skabe et godt fundament i form at et skarpt og målrettet CV samt en god ansøgning. Har du sådanne to gode skabeloner, vil du hurtigere kunne tilpasse disse til de konkrete job du søger og dermed målrette dit CV og ansøgning til virksomheden.

Find Itucations gratis ansøgnings- og CV skabeloner her.

Søg uopfordret

Udover opslået stillinger er det også muligt at søge job hos en virksomhed ved at sende dem et opfordret CV. Fordelen ved at søge uopfordret er, at her vil du formentlig ikke være i konkurrence med en masse andre ansøgere. Og samtidig kan du være heldig, at virksomheden netop står og mangler netop dine kompetencer. Det er derfor vigtigt, at det CV du vælger at søge uopfordret med er kort og præcist, og at det samtidig viser de kompetencer, du gerne vil byde ind med i virksomheden.

Tag et 6 ugers kursus

Som ledig har du mulighed for at ansøge om et 6 ugers jobrettet kursus. Du kan søge kurset igennem din a-kasse. Et 6 ugers kursus giver dig nye faglige kompetencer, som der er behov for på det danske arbejdsmarked. Disse kompetencer skal være med til at sikre dig bedre muligheder for at komme videre i job og for at fastholde dig på arbejdsmarkedet.

Itucation har et væld af kurser, indenfor blandt andet IT og Programmering, salg og marketing, regnskab og bogføring, kommunikation og økonomistyring. Alle kurserne er specifikt udviklet til at give dig de kompetencer, der efterspørges på det danske arbejdsmarked.

Se alle Itucations kurser til ledige her.

Brug dit netværk

Nogle gange kan dit netværk være med til at få dig videre i dit næste job. Dit netværk kan du bl.a. finde via LinkedIn og andre sociale medier. Det kan også være, du kan skabe nogle kontakter via din familie og venner. Det gode ved at bruge dit netværk kan være at du på forhånd bliver talt positivt om, og at du dermed er blevet anbefalet.

Søg lokalt

Ønsker du, at din næste arbejdsplads skal være tæt på, hvor du bor? Hvis ja kan det anbefales at du i dine jobsøgninger har mere fokus på det geografiske område du søger i frem for hvilken stillingsbetegnelse du ønsker. Du vil også kunne anvende Google til at finde virksomheder i lokalområdet. Her kan du se, om de virksomheder du finder søger nye medarbejdere. Og hvis ikke kan du sende virksomheden et uopfordret CV.

Er du interesseret i at høre mere om vores kurser?

Send os en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser.

Vi kontakter dig hurtigst muligt for nærmere vejledning.

Hør mere om vores kurser

Lav en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser. 

Vi kontakter dig for nærmere vejledning.