Guide til 6 ugers jobrettet uddannelse

Er du ledig? Vi tilbyder også kurser.

6 ugers jobrettet uddannelse – hvad søren er det? Synes du også, at a-kasse systemet nogle gange kan være en hel jungle at finde rundt i? Hvad er dine muligheder og rettigheder? Og hvad kan du selv gøre? I denne guide kigger vi på “6 ugers jobrettet uddannelse”, så du kan blive klogere på, hvad det er, om du er berettiget til det, og hvorfor det kan være relevant for dig. 

Jeg har samlet svarene på de ofte mest stillede spørgsmål omkring 6 ugers jobrettet uddannelse. Så læs videre, og når du er færdig med denne mini guide, er du forhåbentligt blevet en helt del klogere på dine muligheder for et 6 ugers kursus.  

Hvad er 6 ugers jobrettet uddannelse?

Du har nok regnet ud, at det er en eller anden form for kursus eller uddannelse som strækker sig over 6 uger. Så langt så godt. Men hvis vi skal gå lidt mere i dybden med det, er det i korte træk et tilbud fra jobcenteret om at opkvalificere dine kompetencer, hvis du er ledig, så du kan komme hurtigere i job. Kurset er gratis. 

Et 6 ugers kursus for ledige kan være alt fra “Digital Markedsføring” til “Regnskab og bogføring” til “Programmering”. I sidste ende handler det om, hvad din baggrund er, og hvilke nye kompetencer og viden du har brug for. På den måde kan du blive endnu mere kvalificeret til at søge arbejde indenfor din branche. 

Hvem har ret til 6 ugers kursus for ledige?

6 ugers jobrettet uddannelse er 6 ugers kurser, du kan få som ledig, hvis du ”hører til den gruppe der er berettiget”. Det er din a-kasse eller jobcenter som godkender kurset for dig. Søger du via din a-kasse skal du anvende en AR237-blanket, som du kan få tilsendt fra os. Søger du via dit jobcenter, kan vi sende dig en ansøgningsblanket som du kan sende til dit jobcenter. 

Du har ret til 6-ugers jobrettet uddannelse gennem din a-kasse, hvis du:

  • Er ufaglært eller faglært dagpengemodtager – eller dagpengemodtager med kort videregående uddannelse (KVU), der samtidig har en erhvervsfaglig uddannelse.
  • Er ledig i op til 9 måneder (6 måneder for personer under 25 år). Det vil sige din 6 ugers jobrettede uddannelse skal være afsluttet, inden du har været ledig i henholdsvis 9 og 6 måneder.
  • Har valgt et kursus fra den landsdækkende/nationale positivliste.

Tip! Hvis du er i tvivl, er det en god idé at spørge din a-kasse, om du har ret til 6 ugers jobrettet uddannelse.

Det er vigtigt at tilføje at der på nuværende tidspunkt ikke er nogle krav for ledige borgere, som søger via deres jobcenter. Altså er det gennem den nyeste bekendtgørelse blevet en ret for alle borgere i Danmark at komme på en 6 ugers jobrettet uddannelse via den regionale liste.

Hvad er 6 ugers jobrettet uddannelse positivliste?

Positivlisten er en liste over alle de kurser, som ligger under ordningen for “6 ugers jobrettet uddannelse. Det er typisk på den liste, at alle de kurser som du er berettiget til at søge, ligger. 

Du kan se listen over 6 ugers jobrettet uddannelse (den landsdækkende/nationale positivliste) på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside (STAR)

Hvad gør du, hvis du har fundet et kursus for ledige, der ikke er på den landsdækkende/nationale positivliste?

Så er der heldigvis håb! Der findes 6 ugers kurser for ledige, som ikke er på den landsdækkende/nationale positivliste. Dem kan du sagtens søge. De eneste forskelle er, at du søger gennem dit jobcenter i stedet for din a-kasse, hvis du gerne vil have bevilget kurset. Den anden forskel er, at det faktisk giver dig mulighed for at søge et 6 ugers kursus for ledige, selvom du ikke “hører til den gruppe, som er berettiget til 6 ugers jobrettet uddannelse” via din a-kasse. 

Hvad er den regionale positivliste?

Hvis det kursus du ønsker ikke er på den landsdækkende/nationale positivliste, er det en rigtig god idé at vælge et kursus, der er godkendt på den regionale positivliste, da jobcentret derved kan få 80% refusion af udgiften.

Du kan se den regionale positivliste på De Regionale Arbejdsmarkedsråds hjemmeside (RAR). Du er også velkommen til at kontakte os på tlf. 7027 2784 eller kurser@itucation.dk for at høre, hvilke af vores kurser, der er på den regionale positivliste.

Skal 6 ugers jobrettet uddannelse søges i a-kassen eller jobcentret?

Her skal man holde tungen lige i munden…

  • Kurser der er godkendt på den landsdækkende/nationale positivliste er godkendt til 6 ugers jobrettet uddannelse til ledige og skal søges i din a-kasse via en AR237-blanket.
  • Kurser der er godkendt på den regionale positivliste skal søges i dit jobcenter (her bruges ikke en AR237-blanket, men i stedet en ansøgningsblanket som du kan få tilsendt af os).

Vi tilbyder 6 ugers selvvalgt uddannelse

Har du fået lyst til at udvide dine kompetencer og dermed dine jobmuligheder? Hos Itucation tilbyder vi mange forskellige 6 ugers jobrettet uddannelse. Du kan tjekke alle vores spændende kurser ud her

Det er en god idé at kontakte os på 7027 2784 eller kurser@itucation.dk for at blive skrevet på tilmeldingslisten, så du er sikker på at være sikret en plads på holdet. Det er ikke bindende, og du kan blot ringe til os og bede om at blive slettet fra tilmeldingslisten igen, hvis du alligevel ikke ønsker at deltage på kurset. Når du bliver skrevet på tilmeldingslisten, mailer vi den blanket til dig, som du skal bruge for at blive godkendt i din a-kasse. Du skal udfylde nogle enkelte informationer på blanketten og derefter aflevere/sende den til din a-kasse.

Neel-itucation- bestil et kursus
Skrevet af Neel Hein Bertelsen

Er du interesseret i at høre mere om vores kurser?

Send os en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser.

Vi kontakter dig hurtigst muligt for nærmere vejledning.

Hør mere om vores kurser

Lav en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser. 

Vi kontakter dig for nærmere vejledning.