Hvad er ISO 27001? En guide til informationssikkerhed

Er du ledig? Vi tilbyder også kurser.

ISO 27001 hjælper firmaer med at beskytte deres oplysninger. Den er en international standard for informationssikkerhed. I 2014 blev det et krav for regeringsinstitutioner at bruge denne standard.

Før den tid, var der en anden regel kaldet DS484, men ISO 27001 er bedre fordi den kan arbejde sammen med andre regler som CoBit. Siden 2004 har regeringer ønsket at alle institutioner havde samme høje sikkerhedsniveau, med henblik på at beskytte virksomhederne mod hackere.

ISO 27001

Standarden gør firmaer mindre udsatte for cyberangreb og hjælper dem med at holde trit med nye sikkerhedstrusler. En vigtig del af ISO 27001 er at chefer skal være engagerede og altid se efter måder at forbedre virksomhedens foranstaltninger på.

Risikostyring er også vigtigt for at planlægge, evaluere og reagere hvis noget går galt. Hvis et firma er ISO 27001 certificeret , viser de at de passer godt på information og har implementeret relevant strategi for cyber- og informationssikkerhed. Det er godt for dem fordi det beskytter mod cybertrusler og sørger for at data er sikre og private.

Læs videre, og find ud af hvorfor implementering af standarden er vigtig for dig!

Hvad er ISO 27001?

ISO 27001 sætter en høj standard for styring af informationssikkerhed. Denne internationale standard hjælper organisationer med at beskytte deres data mod trusler. Det er en del af ISO 27000-serien og fokuserer på at sikre fortrolighed, integritet og tilgængelighed af information.

Organisationer bruger ISO 27001 til at vise, at de tager informationssikkerhed alvorligt.

Med ISO 27001 kan virksomheder få styr på deres sikkerhedsforanstaltninger. Standarden kræver, at de identificerer risici og sætter kontroller op for at håndtere dem. Disse kontroller inkluderer både tekniske løsninger og management processer.

En certificering viser kunder og partnere, at en virksomhed er dedikeret til at beskytte data.

Vigtigheden af ISO 27001

I takt med øget digitalisering stiger risikoen for hackerangreb og IT-kriminalitet. ISO 27001 spiller en central rolle i at sikre virksomheders og organisationers informationssikkerhed og er afgørende for at imødegå de stadigt stigende trusler fra cyberkriminalitet.

Denne standard markerer en proaktiv tilgang til at beskytte værdifulde data og opretholde tilliden fra kunder og samarbejdspartnere.

Forøget informationssikkerhed

Med ISO 27001 bliver din informationssikkerhed stærkere. Denne standard hjælper med at passe godt på vigtige data. Både trykte papirer og digitale filer bliver beskyttet. En virksomhed kan undgå mange risici ved at bruge denne standard og vedligeholdelse af implementeringer .

Det er smart, fordi sikkerheden bliver bedre, og informationer går ikke tabt eller bliver stjålet.

Statslige myndigheder i Danmark skal ved lovkrav bruge ISO 27001. Det betyder, at alle vigtige data er sikre og private. Sådan en god sikkerhed giver folk tillid til staten og dens teknologi og it-systemer.

Beskyttelse mod cyberkriminalitet

Cyberkriminalitet truer alle – både små og store virksomheder samt enkeltpersoner. ISO 27001 hjælper med at beskytte data og systemer mod hackere og virus. Denne standard lærer organisationer at håndtere deres informationssikkerhed.

De lærer at opsætte stærke adgangskoder, kryptere data og lave sikkerhedskopier.

Virksomheder får et rammeværk for at forudse og forebygge it-angreb. De lærer også at reagere hurtigt, hvis noget går galt. Med ISO 27001 kan de vise kunder og samarbejdspartnere, at de tager beskyttelse alvorligt.

Det giver tryghed for alle, der deler data med dem og hjælper med styring af risici.

Hovedprincipperne i ISO 27001

ISO 27001 er bygget op omkring en række hovedprincipper som udgør kernen i standarden for informationssikkerhed, og disse principper hjælper organisationer med at skabe et robust skjold mod informationssikkerhedstrusler.

Ledelsessystem

En implementering af et ledelsessystem for informationssikkerhed hjælper en organisation med at styre og beskytte sine data. ISO 27001 kræver, at virksomheder opretter et ISMS. Det betyder, at de skal planlægge, bruge, holde øje med og forbedre deres informationssikkerhed.

Et godt ISMS holder styr på roller og ansvar. Det sikrer også, at sikkerhedsforanstaltninger bliver fulgt. Virksomheder må dokumentere deres processer og regler for informationssikkerheden.

De skal også vise, at de konstant arbejder på at gøre sikkerheden bedre.

Risikostyring

Risikostyring er et nøglekomponent i ISO 27001 standarden. Det hjælper organisationer med at identificere, vurdere og håndtere sikkerhedsrisici. Organisationer skal have styr på informationssikkerheden for at beskytte sig mod cyberangreb.

Dette kræver, at de opretter processer for løbende risikovurdering. De må også udvikle beredskabsplaner, så de hurtigt kan reagere på trusler.

God risikostyring sikrer, at data forbliver sikre og fortrolige. Organisationerne bruger en risikobaseret tilgang til at bestemme de største trusler. Derefter lægger de en plan for at håndtere disse risici.

Ved at følge ISO 27001 kan organisationer mindske risikoen for IT-kriminalitet og styrke deres forsvar mod cyberangreb.

Dokumentstyring

Dokumentstyring er del kernen i ISO 27001. Organisationen skal dokumentere alle processer og politikker for informationssikkerhed.

Det hjælper med at vise, hvordan man beskytter data og håndterer sikkerhed.

Dokumentstyring sikrer, at alle har de samme informationer om sikkerhedsprocedurer. Det gør også audits nemmere, fordi man kan vise præcis, hvordan man følger standarden. Obligatoriske dokumenter for sikkerhedsstyring, krævet af ISO 27001, skal være på plads.

Dette inkluderer beredskabsplaner og kontrakter med leverandører. Sådan styring hjælper med at holde styr på ændringer i sikkerhedsprocedurer og -politikker over tid.

Fordelene ved ISO 27001 certificering

Formålet med ISO/IEC 27001 er at etablere en effektiv styring af informationssikkerhedsledelse, der skræddersyes til en virksomheds specifikke krav, og at sikre, at denne effektivitet opretholdes gennem en kontinuerlig forbedringsproces. 

Med en ISO 27001 certificering viser din virksomhed, at den tager informationssikkerhed alvorligt. Denne certificering er et stærkt signal til kunder, partnere og konkurrenter. Den fortæller, at I beskytter følsomme oplysninger og respekterer privatlivets fred.

Virksomheder får også et konkurrencefortrin, da mange kunder foretrækker at handle med virksomheder, der kan bevise, de er sikre.

ISO 27001 hjælper også din virksomhed med at blive bedre til at håndtere sikkerhedsrisici. Certificering kræver nemlig, at virksomheden løbende forbedrer sine processer. Så I bliver mere effektive og kan hurtigere reagere på nye trusler.

Det giver en stærkere og mere robust organisation.

Bliv ISO 27001-certificeret

Hos Itucation tilbyder vi et kursus, der giver dig mulighed for at opnå certificering og ekspertise inden for informationssikkerhed. Kurset inkluderer også GDPR (Persondataforordningen) for at give dig en omfattende forståelse af datasikkerhed. Tilmeld dig nu og bliv ISO 27001-certificeret med os. Læs mere om kurset her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er ISO 27001, og hvorfor er det vigtigt for organisationers informationssikkerhed?

ISO 27001 er en international standard for ledelsessystemer inden for informationssikkerhed. Den fastsætter en række kontroller og krav for beskyttelse af information og data i en organisation. Implementering af standarden sikrer en effektiv tilgang til styring af informationssikkerhed, hvilket hjælper organisationer med at beskytte deres aktiver, processer og data mod cyberangreb og trusler.

Hvad indebærer implementeringen af ISO 27001, og hvordan kan det hjælpe organisationer?

Implementeringen af ISO 27001 indebærer etablering af et ledelsessystem for informationssikkerhed (ISMS) i en organisation. Dette omfatter dokumentation af politikker, procedurer og retningslinjer for at håndtere risici og beskytte data. Standarden hjælper organisationer med at opnå certificering, og det sikrer, at de opfylder kravene i standarden, hvilket er vigtigt for at demonstrere passende beskyttelse af information.

Hvilken rolle spiller det i beskyttelsen af organisationens digitale aktiver?

Standarden giver organisationer en risikobaseret tilgang til styring af informationssikkerhed. Det hjælper med at fastlægge eksisterende og potentielle trusler som cyberangreb, beskytter informationens fortrolighed og tilgængelighed. Dette er afgørende, da digitale aktiver er væsentlige i dagens digitaliserede forretning.

Hvordan hjælper ISO 27001 med at overholde nationale og internationale standarder for informationssikkerhed?

ISO 27001 er en del af ISO 27000-serien, der udgør et internationalt rammeværk for informationssikkerhed. Det hjælper organisationer med at overholde nationale strategier for cyber- og informationssikkerhed samt andre internationale standarder og praksis. Det er også en nyttig viden i forhold til at styrke organisationens modenhed inden for informationssikkerhed og sikre effektivitet i beskyttelsesforanstaltninger.

Hvorfor bør en virksomhed overveje at implementere ISO 27001?

Standarden er afgørende for virksomheder og organisationer, da det hjælper med at beskytte deres information og data mod trusler. Det gør det muligt for organisationen at vedligeholde et højt niveau af informationssikkerhed og overholde lovgivningsmæssige krav. ISO 27001-certificeringen giver også et konkret engagement i løbende forbedring af informationssikkerheden, hvilket er essentielt i en verden, hvor cybertrusler er konstante.

Kilder: ISO, Imperva

Hør mere om vores kurser for ledige

Send os en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser.

Vi kontakter dig hurtigst muligt for nærmere vejledning.

Hør mere om vores kurser

Lav en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser. 

Vi kontakter dig for nærmere vejledning.