Hvad sker der når man bliver fyret? Derfor reagerer du sådan

Er du ledig? Vi tilbyder også kurser.

Jeg er blevet fyret eller fritstillet

Alle der har prøvet det, ved at det aldrig er sjovt at blive fyret. Uanset hvad grunden er og hvor vemodige virksomheden, der fyrer en, er. Pludselig har man ordet “fyret” stemplet i panden, og det føles som om man er blevet kasseret og smidt på porten.

I dag er et arbejde for de fleste ikke blot der, hvor man tjener sine penge, men et sted, der er en del af ens identitet og en del af den, man er.

Læs videre nedenfor, og lær mere om dine egne reaktioner, og hvordan du kan håndtere dem.

Fyret og hvad så?

Mange har stået i den situation og fået den triste besked, og de første tanker der ofte går gennem hovedet er:

– Hvad med økonomien? Skal jeg sælge bil/hus?

– Hvad skal jeg nu lave?

– Hvad siger min familie/venner?

– Skal jeg aldrig se mine kollegaer mere?

– Gjorde jeg ikke mit arbejde godt nok?

Der er sikkert mange der har stået i samme situation, som kan nikke genkendende til disse tanker. Men hvad er det der sker når man bliver fyret? Hvad er det for nogle psykiske reaktioner man gennemgår under og efter en afskedigelse fra et arbejde?

Det kan være en stor hjælp at forstå hvad og hvorfor man reagerer på en vis måde, for at komme hurtigere videre. Og husk at det er helt normalt at ramme ind i disse faser.

De forskellige psykiske faser efter en fyring: Forstå dine reaktioner

Fase 1: Chok

Det første, der sker når man bliver fyret er chokket. Uanset hvor forberedt man er på at det kan ske, vil der altid være en reaktion umiddelbart efter. Nogle bliver meget kede af det og græder eller skælder ud. Nogle forsøger at være stærke og upåvirket.

Faktisk er der mange som blokerer og har svært ved at huske, hvad der skete og blev sagt til samtalen, hvilket også er årsagen til at mange virksomheder sørger for at skrive ned, hvad der er blevet aftalt til denne samtale.

Dette chok kan også påvirke en fysisk i form af utilpashed, svimmelhed eller svedeture. Der er ingen tvivl om at dette chok påvirker både kroppen og psyken, og det skal man anerkende.

Det gode råd fra eksperterne er at man skal tale om det med sin familie, venner eller andre man er fortrolig med. Hvis man benægter eller skjuler, at man er blevet fyret, og hvordan man har det, vil det kun forlænge denne chok fase, og man vil kun få det værre.

Denne fase kan vare alt fra få sekunder til flere par dage.

Fase 2: Tid til reaktion

I næste fase skal man have tid til at reagere. Denne tid kan være meget hård og svær at komme igennem, da man gennemgår en masse følelser. Dette tæller for eksempel skyldfølelse, følelse af uretfærdighed, håb, sorg, vrede, lettelse. Følelserne kan være modsatrettede og de kan svinge meget.

Nogle vil endda lide af søvnløshed og har svært ved at koncentrere sig og huske ting.

Det er helt normalt at gå igennem alle disse følelser, og det vigtigt man giver sig tid til at reagere. Det vil sige, at man skal ikke tage nogle beslutninger eller handle impulsivt.

Hvor meget og hvordan man reagerer er selvfølgelig individuelt, men de fleste mennesker vil have en eller anden reaktion som de skal igennem.

I denne fase er det selvfølgelig også vigtigt at være åben og tale om situationen. Jo mere man deler med andre, jo færre selvdestruktive tanker har man.

Denne fase kan vare et par dage til et par uger.

Fase 3: Bearbejdning

I denne fase bliver hele situationen bearbejdet, og man begynder at acceptere hele situationen. Tingene begynder at lysne, men det er stadigvæk normalt med følelsesmæssige reaktioner. Dog vil de være mindre og sjældnere end lige efter fyringen.

Man begynder så småt at tænke på fremtiden, og begynder at opsøge netværk til at få vejledning. Det er i denne fase man begynder at gøre sig tanker om, hvad der nu skal ske og, hvordan man kommer videre.

Denne fase kan vare et par måneder eller længere

Fase 4: Nyorientering

I denne fase er man helt oven på igen. Afskedigelsen er noget man har bearbejdet, og man har fået livsglæden tilbage.

De fleste ser nu situationen som noget positivt og en mulighed for at prøve noget nyt, og det hele accepteres. Mange føler endda at hele situationen har ændret ens perspektiv på sig selv og arbejdslivet.

Husk at du ikke er alene

Det tager rigtig lang tid at bearbejde en fyring, og det skal man acceptere!

En fyring er sjældent selvforskyldt – og du er ikke den eneste der gennemgår det! Der er nemlig mange i Danmark der har prøvet at blive fyret, og derfor skal man ikke føle sig alene om dette. 

Gode råd til det videre forløb

Dog skal man gennem alle faser huske på, at der også er en tid efter dette. Derfor skal man også tænke fremad – og handle. 

I et af vores andre indlæg giver vi konkrete råd til hvad man skal gøre, når man bliver arbejdsløs. Det kan du læse om her.

Herudover vil det også være relevant at læse op på, hvordan man laver en god ansøgning og et godt CV. Derfor har vi i dette indlæg skrevet 8 gode råd til jobsøgningen, som du kan tage med dig, når du går i gang med dette.

 

Neel-itucation- bestil et kursus
Skrevet af Tina Faith Madsen

 

Kilde: AU HR, 2014

Er du interesseret i at høre mere om vores kurser?

Send os en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser.

Vi kontakter dig hurtigst muligt for nærmere vejledning.

Hør mere om vores kurser

Lav en uforpligtende henvendelse og hør mere om vores kurser. 

Vi kontakter dig for nærmere vejledning.