Du er fyret!

Alle der har prøvet det, ved at det aldrig er sjovt at blive fyret. Uanset hvad grunden er og hvor vemodige virksomheden, der fyrer en, er. Pludselig har man ordet “FYRET” stemplet i panden, og det føles som om man er du er fyretblevet kasseret og smidt på porten.

I dag er et arbejde for de fleste ikke blot der, hvor man tjener sine penge, men et sted, der er en del af ens identitet og en del af den, man er.

Jeg har selv stået i den situation og fået den triste besked, og de første tanker der gik gennem mit hoved var:

– Hvad med økonomien? Skal jeg sælge bil/hus?

– Hvad skal jeg nu lave?

– Hvad siger min familie/venner?

– Skal jeg aldrig se mine kollegaer mere?

– Gjorde jeg ikke mit arbejde godt nok?

Jeg er sikker på alle der har stået i samme situation kan nikke genkendende til disse tanker. Men hvad er det der sker når man bliver fyret? Hvad er det for nogle psykiske reaktioner man gennemgår under og efter en afskedigelse fra et arbejde? Det kan være en stor hjælp at forstå hvad og hvorfor man reagerer på en vis måde, for at komme hurtigere videre.

CHOK
Det første, der sker når man bliver fyret er chokket. Uanset hvor forberedt man er på at det kan ske, vil der altid være en reaktion umiddelbart efter. Nogle bliver meget kede af det og græder eller skælder ud. Nogle forsøger at være stærke og upåvirket.
Faktisk er der mange som blokerer og har svært ved at huske, hvad der skete og blev sagt til samtalen, hvilket også er årsagen til at mange virksomheder sørger for at skrive ned, hvad chok. lyn. du er fyretder er blevet aftalt til denne samtale.
Dette chok kan også påvirke en fysisk i form af utilpashed, svimmelhed eller svedeture. Der er ingen tvivl om at dette chok påvirker både kroppen og psyken, og det skal man anerkende.

Det gode råd fra eksperterne er at man skal tale om det med sin familie, venner eller andre man er fortrolig med. Hvis man benægter eller skjuler, at man er blevet fyret, og hvordan man har det, vil det kun forlænge denne chok fase, og man vil kun få det værre.

Denne fase kan vare fra få sekunder til et par dage.

REAKTION
I denne fase skal man have tid til at reagere! Denne tid kan være meget hård og svær at komme igennem, da man gennemgår en masse følelser fx. skyldfølelse, følelse af uretfærdighed, håb, sorg, vrede, lettelse. Følelserne reaktion på fyringkan være modsatrettede og de kan svinge meget. Nogle vil endda lide af søvnløshed og har svært ved at koncentrere sig og huske ting.

Det er helt normalt at gå igennem alle disse følelser, og det vigtigt man giver sig tid til at reagere. Dvs. man skal ikke tage nogle beslutninger eller handle impulsivt.
Hvor meget og hvordan man reagere er selvfølgelig individuelt, men de fleste mennesker vil have en eller anden reaktion som de skal igennem.
I denne fase er det selvfølgelig også vigtigt at være åben og tale om situationen. Jo mere man deler med andre jo færre selvdestruktive tanker har man.

Denne fase kan vare et par dage til et par uger.

BEARBEJDNING
I denne fase bliver hele situationen bearbejdet, og man begynder at acceptere hele situationen. Tingene begynder at lysne, men det er normalt med følelsesmæssige reaktioner stadigvæk, dog vil de være mindre og sjældnere end lige efter fyringen. Man begynder så småt at tænke på fremtiden og begynder at opsøge netværk til at få vejledning. Det er i denne fase man begynder at gøre sig tanker om, hvad der nu skal ske og, hvordan man kommer videre.

Denne fase kan vare et par måneder eller længere

NYORIENTERING
I denne fase er man helt oven på igen. Afskedigelsen er noget man har bearbejdet, og man har fået livsglæden tilbage. De fleste ser nu situationen som noget positivt og en mulighed for at prøve noget nyt, og det hele accepteres. Mange føler endda at hele situationen har ændret ens perspektiv på sig selv og arbejdslivet.

Husk: Det tager rigtig lang tid at bearbejde en fyring, og det skal man acceptere! En fyring er sjældent selvforskyldt – og du er ikke den eneste der gennemgår det!

 
Neel-itucation- bestil et kursus
Skrevet af Tina Faith Madsen

 

Kilde: http://medarbejdere.au.dk/fileadmin/www.medarbejdere.au.dk/Budget2014/Psykiske_reaktioner_paa_en_afskedigelse_DK___UK.pdf